Inzicht in arbeidsomstandigheden textielwerkers vordert maar langzaam
april 15, 2019 3:24 pm Laat uw bericht achterVijfenzestig Nederlandse kledingmerken hebben het meldpunt van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel verteld waar ze hun kleding produceren. Maar consumenten krijgen de lijst met 3300 adressen niet te zien.
Daardoor weet de kledingkoper niet waar kledingmerken hun spullen laten maken. De merken stellen dat het concurrentiegevoelige informatie betreft. Volgen de organisatie ‘Schone Kleren Campagne’ (SKC) heeft alleen de organisatie achter het Convenant inzicht in de lijst met adressen.
Het afgelopen jaar is het meldpunt een paar keer in actie gekomen nadat er vanaf een bepaalde locatie een melding was gedaan over misstanden, meldt ze in haar jaarverslag. In samenwerking met het betrokken kledingmerk vraagt het meldpunt dan om opheldering.
De organisatie Schone Kleren Campagne is kritisch over het meldpunt. SKC vermoedt dat werknemers het meldpunt niet durven te informeren, omdat ze bang zijn voor maatregelen van de werkgever.
Een ander probleem is dat de merken die meedoen, in Nederland slechts 48 % van de markt vormen. De rest doet niet mee aan het Convenant, waardoor inzicht in de situatie van de textielwerkers voor deze merken nog veel moeilijker te realiseren is.
Het Convenant kwam tot stand nadat zes jaar geleden een kledingfabriek in Bangladesh instortte. Meer dan 200 medewerkers vonden de dood. Daarna ontstond een roep om meer inzicht in de locaties waar bekende kledingmerken hun kleding laten maken. Daaruit kwam het Convenant voort. SKC vindt het Convenant ‘vooralsnog vooral een papieren exercitie, concrete verbeteringen voor kledingarbeiders blijven uit’.
Jaarverslag 2018 Meldpunt Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Reactie Schone Kleren Campagne op het jaarverslag
Vijfenzestig Nederlandse kledingmerken hebben het meldpunt van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel verteld waar ze hun kleding produceren.…