juli 26, 2023 3:29 pm
Gepubliceerd door Annemarie Grob
Belang algemene voorwaarden in textielindustrie
Hoe zorgt u ervoor dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn als u bijvoorbeeld in een geschil terecht komt met een contractspartij? De vraag welke algemene voorwaarden van toepassing zijn, is dan een belangrijke.
Auteur: Mees Bloembergen
Wij adviseren vaak aan ondernemers zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant hun eigen voorwaarden voor te leggen, en dus gebruik te maken van twee verschillende sets. Het mooie daarvan is dat uzelf bijvoorbeeld bepaalt wat er gebeurt als levertijden niet worden gehaald, als u te kampen hebt met prijsverhogingen of als de andere partij failliet gaat. Bent u leverancier? Dan zorgt u bijvoorbeeld voor een goed eigendomsvoorbehoud.
Wanneer zijn algemene voorwaarden van toepassing?
Als u een (toekomstige) contractspartij hebt gewezen op de algemene voorwaarden en deze zijn geaccepteerd (stilzwijgend of uitdrukkelijk) dan zijn de algemene voorwaarden in principe van toepassing. De andere partij is gebonden. Daarvoor is dus niet nodig dat de inhoud van de voorwaarden bij de ander bekend zijn.
Informatieplicht
Wel moet u er als “gebruiker” voor zorgen dat de andere partij een redelijke mogelijkheid heeft gehad de voorwaarden in te zien. Dat is de informatieplicht. Voldoet u niet aan deze plicht, dan is vernietiging van de voorwaarden achteraf mogelijk. Als de andere partij volgens de wet een ‘grote onderneming’ is, geldt de informatieplicht niet, in alle overige gevallen wel.
Normaal gesproken voldoet u aan de informatieplicht doordat u de voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst feitelijk overhandigt aan de andere partij, ook wel de “terhandstelling” genoemd. Als de overeenkomst per e-mail wordt gesloten, is het voldoende als de algemene voorwaarden als bijlage aan de e-mail worden gehecht, zolang deze kunnen worden opgeslagen door de andere partij.
Let op: online voorwaarden niet altijd toereikend.
In de praktijk verwijzen ondernemers wel eens in een e-mail naar een weblink, maar wij raden dat altijd af. In een procedure is lastig te bewijzen dat de link op het moment van het verzenden van de e-mail daadwerkelijk naar de algemene voorwaarden leidde. Wél raden wij altijd aan de algemene voorwaarden op de website te plaatsen, zodat iedereen deze eenvoudig kan vinden en opslaan.
Handelsrecht, contractrecht en de kleding- en textielindustrie
Hebt u een specifieke, praktische vraag over de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van uw onderneming, bent u verwikkeld geraakt in een geschil of hebt u vragen over de inhoud van de algemene voorwaarden? Neem gerust contact op via info@nvkt.nl of rechtstreeks via m.bloembergen@vantill.nl.
Belang algemene voorwaarden in textielindustrie Hoe zorgt u ervoor dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn als u bijvoorbeeld in…
juli 24, 2023 2:46 pm
Gepubliceerd door Annemarie Grob
Risico’s bij afsluiten contract in textielsector
Tijdens het verkoopseizoen en in voorbereiding daarop zijn er heel wat zaken waar u rekening mee dient te houden: met welke partij gaat u samenwerken en wat is diens rol in de keten? Wat is de constructie en wie zijn de contractspartijen?
Auteur: Mees Bloembergen
Handel in textiel: wie draagt het risico?
Het coronavirus laat nog steeds zijn sporen na, het aantal faillissementen in de handel neemt toe. Dat zou, zeker ook in de kleding- en textielindustrie, voor extra oplettendheid moeten zorgen bij de totstandkoming van orders. Vaak wordt geleverd voor betaling. Wie draagt dan welk risico?
Vage constructies en contractspartijen
Niet altijd is duidelijk met welke rechtspersoon u een overeenkomst sluit. Bijvoorbeeld: een verkoper zet de ene handelsnaam op de factuur, maar voert correspondentie vanuit een e-mailadres met als afsluiting een andere handelsnaam, en de levering geschiedt weer door een andere rechtspersoon.
Hoewel waarschijnlijk achter elke “B.V.” dezelfde natuurlijke persoon zit, zal een rechter in geval van geschillen moeten vaststellen welke rechtspersoon de contractspartij is. Als dat problematisch is, dan is het lastig een vordering te incasseren. Dat wilt u voorkomen. Praktijken als hierboven beschreven moeten u daarom aan het denken zetten.
Handelsagent of wederverkoper: met wie werkt u samen?
Ga dan ook altijd na met wie u uiteindelijk een koopovereenkomst sluit. In de praktijk werken veel (buitenlandse) leveranciers met een handelsagent om hun producten in de Nederlandse winkels terecht te krijgen. Een handelsagent bemiddelt in de regel bij de verkoop van de leverancier aan de importeur/klant en ontvangt daarvoor commissie, zonder enig risico te dragen voor de producten. De klant koopt dus niet in bij de handelsagent: de leverancier en de klant sluiten de koopovereenkomst.
Maar wat nu als partijen afspreken dat de klant betaalt aan de handelsagent en de handelsagent na aftrek van zijn commissie direct doorbetaalt aan de leverancier? Waar moet de klant dan zijn als de levertijden niet worden gehaald? Of als de producten niet in orde zijn? Het is goed daarover duidelijke afspraken te maken.
Tussenpersoon onduidelijk: handelsagent of leverancier?
Het wil nogal eens voorkomen dat over de hoedanigheid van de handelsagent/tussenpersoon geen duidelijkheid bestaat. De klant vangt dan bot bij zowel de handelsagent als de leverancier.
Tegelijkertijd kan de bovengenoemde constructie voor de handelsagent voordelig zijn. De handelsagent houdt namelijk controle over het klantenbestand en weet zeker dat de commissie wordt ontvangen. Desondanks moet ook de handelsagent goed in de gaten houden welke gevolgen dit soort afspraken hebben. Misschien wordt de handelsagent tegen zijn/haar zin juridisch beschouwd als importeur/afnemer in plaats van als handelsagent. Goed opletten dus!
Wat als een partij in de keten failliet gaat?
Dan is er nog de vraag wat er gebeurt bij een faillissement van een schakel in de keten. U wilt bij die partij geen facturen open hebben staan. Als “gewone” schuldeiser – u bent geen bank of belastinginner – hebt u namelijk normaal gesproken weinig kans om na faillissement nog betaling te ontvangen.
Tijdens het voortraject kunt u meerdere afspraken zo indelen, dat uw bedrijf van een faillissement van een andere partij niet snel last zal hebben. Denk daarbij in de richting van betaal- en leveringstermijnen, opschortingsrechten en eventueel ook het opnemen van een eigendomsvoorbehoud.
Conclusie: hoe voorkomt u verrassingen?
In de praktijk is vaak discussie over wie nu de juiste contractspartij was. Dat zorgt voor problemen. Dat moet u voor zijn, voorkom onaangename verrassingen, door vooraf samen vast te stellen wat/wie de contracterende partijen zijn.
Bent u in overleg over een contract, maar onzeker over de inhoud? Of heeft u twijfels bij een bestaande overeenkomst? Neem dan gerust contact op via info@nvkt.nl of rechtsreeks: m.bloembergen@vantill.nl.
Risico’s bij afsluiten contract in textielsector Tijdens het verkoopseizoen en in voorbereiding daarop zijn er heel wat zaken waar u…
juli 21, 2023 2:54 pm
Gepubliceerd door Annemarie Grob
Hoe houdt textielleverancier controle over keten?
Met welke elementen dient de leverancier rekening te houden tijdens en in voorbereiding op het inkoopseizoen en wat zijn de opties om afnemers te verbieden producten online te verkopen en voorwaarden te verbinden aan online wederverkoop?
Auteur: Mees Bloembergen
Handelsketen in textielindustrie: schadelijke aanbieders en malafide tussenpartijen?
Dat consumenten er steeds vaker de voorkeur aan geven online te shoppen, is bekend. Dat dit tijdens de coronatijd exponentieel is toegenomen, ook. In de praktijk ontstaat veel onrust als concurrerende webwinkels met lage prijzen adverteren op kwaliteitsarme websites. Leveranciers hebben daarmee moeite; het schaadt het imago van het product en leidt tot ontevreden (andere) afnemers. De leverancier mag de wederverkoopprijzen niet bepalen volgens het Nederlandse en Europese mededingingsrecht en online verkoop mag niet zomaar worden verboden. Welke opties zijn er dan wel?
Adviesprijzen en maximum verkoopprijzen
De leverancier mag geen minimum of vaste verkoopprijzen voor de producten opleggen aan afnemers. Wél kan een maximum verkoopprijs worden opgelegd en mag de leverancier adviesprijzen geven. Zolang de afnemers bepaalde vrijheid hebben in de uiteindelijke prijsbepaling, is in goed overleg dus veel mogelijk.
Selectief distributiestelsel
Wil een leverancier het behoud van kwaliteit en het juiste gebruik van het product actief stimuleren? Onder bepaalde, vrij streng te noemen vereisten is het dan mogelijk met afnemers overeen te komen dat het in verband met het type product noodzakelijk is dat zij alleen mogen afnemen als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit wordt een selectief distributiestelsel genoemd.
Afnemers moeten worden geselecteerd op basis van objectieve, kwalitatieve criteria. Die criteria moeten voor álle afnemers gelden, zonder discriminatie worden toegepast en niet verder gaan dan noodzakelijk om het gewenste doel te bereiken.
Gevolg van dit systeem is dat de leverancier afnemers kan verbieden de producten te verkopen aan afnemers die niet zijn geselecteerd. Zo kan de leverancier vermijden dat niet-erkende afnemers het product op de markt brengen op een manier die niet bij het merk past.
Verbod op verkoop via online marktplaatsen
Naast een selectief distributiestelsel, kan de leverancier controle uitoefenen door de afnemers te verbieden te verkopen via een of meerdere online marktplaatsen. Ook kan de leverancier voorwaarden stellen aan de online presentatie. Bovendien kan de leverancier de afnemer verplichten fysieke verkoopruimte te hebben, voordat het wordt toegestaan dat de afnemer via de eigen webshop verkoopt.
Let wel: ook aan dit soort afspraken zijn weer strikte voorwaarden verbonden. Zo mag de leverancier geen verkoopmethoden verbieden, die de leverancier zelf wél toepast. Dat zou namelijk de concurrentie beperken (en dat is in het nadeel van de consument).
Conclusie: ketencontrole in kleding- en textielindustrie is mogelijk. De leverancier is gebonden aan strenge mededingingsregels, maar in de praktijk weten we vaak passende oplossingen te vinden voor lastige situaties.
Heeft u vragen over uw distributiesysteem? Neem vrijblijvend contact op via info@nvkt.nl of rechtstreeks met één van onze juridische experts.
Hoe houdt textielleverancier controle over keten? Met welke elementen dient de leverancier rekening te houden tijdens en in voorbereiding op…